Bănci și Asigurări

BNR a fost nevoita sa vanda valuta ieri dupa-amiaza ca sa tina euro sub palierul de 4,3 lei

BNR a fost nevoita sa vanda valuta ieri dupa-amiaza ca sa tina euro sub palierul de 4,3 lei
14.10.2009, 00:00 44

Euro a atins ieri dupa-amiaza pragul de 4,3 lei, dupa o pauza desapte luni, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor votului inurma caruia Guvernul a fost demis. Cresterea cotatiilor a fostoprita doar de o interventie a BNR, care a vandut valuta, aratandastfel ca in continuare nu tolereaza spargerea plafonului de 4,3lei pentru un euro.

"Caderea Guvernului fusese reflectata deja in pret, din momentce calculele pentru votul motiunii de cenzura erau destul de clare.Piata a reflectat aceasta miscare in cotatii, atat cat a permisprezenta BNR. Cred ca BNR o sa apere pragul de 4,3 lei pentru un euro pana dupa alegeri", acomentat un dealer.

BNR a inceput sa vanda valuta ieri dupa-amiaza imediat dupaanuntarea rezultatelor votului asupra motiunii de cenzura. Astfel,euro a coborat rapid de la 4,3 la 4,28 lei. Ulterior cotatiile s-austabilizat in jurul nivelului de 4,29 lei pentru un euro. Inultimele zile auro oscilase intre 4,27 si 4,29 lei.

De altfel, dealerii spun ca unele banci de la Londra au vanduteuro chiar inainte de anuntarea rezultatului votului, alegandastfel sa isi inchida pozitiile si sa marcheze castigul, inconditiile in care scenariul era usor de anticipat.

Criza politica, inceputa in ultimul week-end din septembrie,cand fostul vicepremier Dan Nica a facut afirmatii privindtentative de fraudare a alegerilor in urma carora a fost demis, asters intregul efort al BNR de a intari leul din septembrie.

Analistii ING au calculat ca BNR a cheltuit peste un miliard deeuro din rezerve in septembrie, efortul fiind concentrat in a douajumatate a lunii, cand euro a coborat de la 4,26 spre 4,18 lei.Intreaga apreciere a fost stearsa in prima saptamana din octombrie,cand euro a sarit pana la 4,28 lei, jucatorii reactionand latensiunile de pe scena politica. Riscurile politice sunt vazute deanalisti ca principalul factor care ar putea sa slabeasca leul.

"Cel mai important risc pentru leu ar fi nerespectarea acorduluiincheiat cu Fondul Monetar International din lipsa de angajamentpolitic, iar un asemenea scenariu ar trebui evitat cu orice pret",subliniaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Elnoteaza pe de alta parte ca este probabil ca instabilitateapolitica sa se mentina in perioada urmatoare, in conditiile in caresunt sanse scazute sa se contureze o noua majoritate in Parlamentinainte de alegerile prezidentiale, programate pentru 22noiembrie.

Pe piata monetara dobanzile au urcat ieri dupa-amiaza la 10%-11%pe an pentru depozitele pe perioade foarte scurte. BNR este pusadin nou intr-o pozitie dificila, fiind nevoita sa tina cantitateade lei de pe piata sub un control strict, astfel incat sa evite odepreciere a cursului. Pe de alta parte, lipsa lichiditatilor ducela cresterea dobanzilor la care bancile isi percep dobanzi intreele.

In octombrie anul trecut, cand BNR a parat un atac speculativasupra leului, dobanzile au depasit in unele zile si 50% pe an.

Varf de plati la Trezorerie: astazi ajung la scadentatitluri de 5,75 mld. lei

Finantele au astazi de platit 5,75 mld. lei in contul titlurilorde stat care ajung la scadenta, reprezentand un varf istoric deplati pentru o singura zi.

Analistii spun ca Trezoreria nu va avea probleme sa facaplatile, chiar daca de la inceputul lunii a imprumutat doar 1,7miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat. "Trezoreria maiare bani. Au atras aproape patru miliarde de euro prinimprumuturile de la FMI, Comisia Europeana, club loan-ul atras dela bancile locale si vanzarea de bonduri in euro", mai spune IonutDumitru.

Desi vor incasa sume importante de la Trezorerie, banciletrebuie pe de alta parte sa ramburseze astazi creditele derefinantare de 11 miliarde de lei, pe care le contractasera luni dela BNR. In paralel, astazi se face decontarea licitatiei de luni,prin care statul a vandut certificate pe sase luni in valoare de0,85 miliarde de lei.

Evolutia dobanzilor ramane insa incerta. Dobanzile ar putea saurce in continuare astazi, considera analistii, avand in vedere caeste improbabil ca BNR sa ofere noi credite de refinantare, care aralimenta presiunile de depreciere a cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO